HUD-HUD

Menjelajah angkasaraya, Menerobos sempadan awan, Meruntuhkan tembok atmosfera -Pemburu-syuhada-

Wednesday, September 14, 2011

C & P : Now Entering The Learning Zone!

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum w.b.t.

Petikan dari sesawang sahabatku, Nur Atikah Muhammad @ TK. Ini linknya.
Sekadar C0py & Paste, artikel yang sangat sesuai bagi yang baru mula belajar @ kerja @ semester & apa2 la.

Selamat Membaca.

Assalamualaikum.

Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah sekalian. Alhamdulillah, hari ini kita masih segar, sihat, bernafas, makan minum, tidur dan sebagainya, dengan penuh normal. Ya normal. sebab tu kita tak rasa apa-apa. Cuba kalu kurang normal,...mean, demam ke ..selesema ke..mesti baru ingat dan kata, Alhamdulillah, da sihat. Pergh! masa tu baru ingat kut! Aiyo. Apa pun sahabat, always do remember Allah!

(emmm. saya la tu. baru baik demam. 2 hari. Alhamdulillah. hehe..)


Ok. Tajuk entry kita kali ni, MUSIM CABAR-MENCABAR. Post ni sememangnya khas buat mereka baru masuk matrik (erk..lame suda..), baru masuk alam UNIVERSITI (ni paling penting!), yang baru masuk alam pekerjaan (budak2 fresh grad) dan...alam-alam...lain selain dari alam barzakh dan perkahwinan. Sbb? hoho. Isi kali ni kurang sesuai dengan alam-alam berkenaan. kui3.

My intention is for the students-new students-freshie-juniors-youngsters-brothers and sisters...-and not forget, for me, myself who will enter the working life, also to my close friend that wanna fly to Mesir bumi anbiya' on 15th September soon. Thus, for those who included in this group, feel free to scroll down on and on. Let's check it out!

Travelling far from the north, south, west and east, here you are in the most wonderful-critical stage of life. MAHASISWA.




Yeah! Kasi semangat sket! Orait. Saya tidak ada apa-apa nasihat atau tips atau tazkirah atau... apa-apa berita untuk diketengahkan, cuma ada sedikit pengalaman untuk dikongsi. Moga manfaatnya, dirasai bersama. InsyaAllah.

1. Pasak NIAT! Niat ni akan tentukan where we are heading to in this journey (specifically, student!). Sebelum korang nak kuar dari bilik masing-masing gi kuliah, setting niat dulu. agak-agak rasa cam dah pasak kemas dan sebati dalam ruh, akal dan jiwa, baru mulakan langkah menuju ke dewan kuliah dengan penuh jaya lagi rasa berTuhan. Lagi cantik, sebelum kuar umah (means dari kampung tu) da siap-siap niat dalam diri;

"Ya Allah, aku keluar ni untuk tuntut ilmu supaya mendapat redhaMu menuju cintaMu. bimbinglah, bersihkanlah dan sucikanlah hatiku, jiwaku, akalku, badanku dan seluruh dariku menuju cinta dan redhaMu. Jauhkanlah dan lindungilah aku dari segala maksiat, kemungkaran, kekufuran, kefakiran, bisikan syaitan dan segalanya yang membuatkan aku lalai dari mengingatiMu Ya Allah. Ameen Ya Rahman."

Lagi-lagi cantik esok nak gi kampus, kat umah da siap-siap solat sunat. Mohon Allah luruskan hati dan niat, bersih dan sucikan hati, akal dan anggota badan. InsyaAllah, baru rasa yakin nak gerak dan teruskan langkah sebagai seorang 'RIJAL' yang derapannya dinanti seluruh alam. (Fuh...!)

(one of the most crucial-super critical thing u must make sure u have that it! Remember, NIAT!)


2. Pastikan kalian punya HATI YANG BERSIH! Hati yang bersih amat penting dalam perjalanan taqwa ni. Lebih-lebih lagi buat seorang yang berjuang di jalan Allah dalam apa cara sekalipun samada mencari ilmu, bermusafir, berdemo (hehe), memasak, mengangkat senjata, tanam sayur, dan apa kerja sekalipun semata-mata ingin mencari redha Allah atas muka bumi ni. Sebab, if hati tak bersih, macam mana nak ikhlas buat kerja...macam mana iman dalam hati nak kekal...macam mana ILMU NAK MASUK?????

'Al'Ilmu, Nur...'


Teringat time saya di matrikulasi, seorang sahabat (kini berada di Mesir, amik Medic) pesan,
"Ilmu ni cahaya. Cahaya tak dapat tembus hati-hati yang legap gelap ni.."

Dan saya, =(..sedih...

Lagi cantik jika kita bersih suci dan membersih sucikan orang lain.

Terus, timbul satu persoalan.. cane nak dapatkan hati yang bersih? (lu pikir la sendiri!...hahaha). Ok2. Banyak main ana ni. Serius2. Emm, tazkiyatunnafsiah. bersihkanlah diri dengan amal soleh. Jaga solat fardhu, tadabbur dan hafaz Quran (jaga hafazan), solat dhuha, zikir, baca alma'thurat, tahajjud, witir, almuahasabah ilaLlah.. dll yang kalian rasa sgt berkesan utnuk menyentuh hati kalian.

Lagi, nak bagi hati rasa terus aman dan basah ingatkan Tuhan, sentiasalah berdampingan dengan orang-orang soleh, teman-teman soleh dan berada dalam majlis ilmu.

Apa pun sahabat, biar sedikit, tapi berterusan.

3. Sentiasa REFRESH dan INGAT perkara 1 dan perkara 2. Kena selalu perbaharui niat, ulang-ulang dalam diri dan sentiasa bersihkan hati, akal dan anggota badan.

Timbul persoalan, macam mana nak sentiasa refresh perkara 1 dan 2? kita kena DOA. Doa kan senjata mukmin yang paling ampuh. Gunakan! Nak istiqamah ni, kita kena doa. Sebab hati ni, amal, dan seluruh dari kita, Allah yang punya. Kita dah usaha betul nak bersih, Allah jua yang tentukan nak kasi ke tak. Jadi, doalah.. InsyaAllah, perkara baik ni, bertambah-tambah Allah suka dan rindu.

4. STAY FOCUS! Dalam perjalanan menuntut ilmu mahupun buat apa kerja sekalipun, mesti kena fokus untuk pastikan kita sentiasa dalam momentum yang diperlukan. If x...hancussss...!

Terus, timbul persoalan. Cane nak fokus? ye tak? hahaha. Orait. Senang. Ingat dan buat perkara 1, 2 dan 3.

5. BE CALM and RELAX. My dear friend, study smart and hard. But don't kill your self. Bertenang. Biar jiwa tenang, akal tenang dan tindakan kalian akan jadi tenang. Baru senang ilmu nak masuk. smooth je serap ilmu time lecture. InsyaAllah. kita pun tak gopoh, tak kalut, tak resah dan paling penting...kurang tension. =)

Lagi cantik jika kita tenang dan dapat menenangkan orang lain.

Timbul persoalan..cane ntah nak bertenang n cool je kan? hmm. Sahabat, kena selalu waras. Akal waras dan jangan cepat melatah. It trains u to be patient (sabar)..which then leads u to be calm and relax. Hilangkan segala kecemasan, pengharapan penuh dan kebergantungan penuh terhadap segala makhluk. Halakan semua doa dan harapan pada Allah.

'Wakafa billahi syahida, Wakafa billahi wakila, Wakafa billahi waliyya'...

Tapi ini tidak bermakna kalian menafikan kepentingan sesama makhluk untuk saling melengkapi keperluan, kekurangan dan memperingati antara satu sama lain.

6. BERANI BERUBAH. Apabila berani berubah, satu perkara yang kita kena fikir ialah, berani untuk buat keputusan untuk berubah (ini titk mula menapak untuk berubah). Sebab, bila kita dah berani buat keputusan untuk berubah bermakna tahap kesedaran untuk berubah dan kesediaan menghadapi apa jua selepas berubah melebihi dari kebimbangan terhadap risiko-risiko yang ada jika berubah. Hoho. Aksi Cabar-mencabar bermula!

Kenapa penting sangat perubahan ni????

Always remember, besi yang tak digunakan boleh menjadi karat, lopak air yang tidak mengalir boleh menjadi kotor dan katak yang tak nak kuar dari tempurung akan selamanya berada di situ sampai mati (If Allah will).


Also remember, u r still young and student life is crucial part in developing urself to be a person or someone ahead. All the experiences, failures, changes, success and lesson will create a NEW YOU. Thus, feel free to do changes in your life to be a better person. No one love to be in ground state forever. get the energy, give urself a try and move your self to a higher state!


History is made by the Victor..So,


Berani berubah cipta sejarah!

p/s: the largest room in life is the room for improvement!

7. BERSUNGGUH-SUNGGUH! Sekali lagi saya tekan, BERSUNGGUH-SUNGGUH! Kali ketiga saya tekan, BERSUNGGUH-SUNGGUH! Sahabat, tidak ada kerja yang menjadi terbaik jika tiada usaha dan kesungguhan di dalamnya melainkan jika kehendak Allah jua. Terus, Bersungguh-sungguh lah tuntut ilmu Allah di mana saja.

Cane nak tau bersungguh-sungguh ke tak? Buat sampai letih. sehabis daya, sehabis usaha terbaik, sehabis tenaga. Mengerahkan seluruh kekuatan dan segala kesabaran.

8. Ingat TANGGUNGJAWAB dan AMANAH. Ini penting. Sebab? bukan sekadar kita melihat dari sudut taklifan atau fardhu kifayah menuntut ilmu sekian-sekian (ilmu yang kita tgh study la..specificnye, kos kite..). Tapi kita kena lihat dari aspek ruang dan peluang yang Allah berikan.

Ruang yang Allah berikan merangkumi, keupayaan akal fikiran, tubuh badan dan kemampuan dari sudut harta. Peluang yang Allah berikan merangkumi ilmu-ilmu yang ada untuk diterokai, mendapat tempat dan kemasukan ke universiti dan lain-lain (yang pastinye kalian lebih arif menghuraikannya dari saya.)

Justeru, jika kita tak memanfaatkan ruang dan peluang sehabis baik, umpama kurang bersyukur kita. Allah dah bagi, kita je yang tak buat elok-elok. Kita mampu untuk score dan dapat A dengan keupayaan akal kita yang genius (kita la rasa kan?...) tapi kita study sambil lewa, tak hadam betul-betul, gi lecture main-main, dtg lambat. dah, macam mana.....? hmmmm. dptla lebih-lebih kurang je. Tiada yang rugi, selain diri sendiri...Na'uzubillah.

Saya pesan ni, sebab saya da pernah buatla. Jadi, jangan wat kerja sia-sia camtu. ye. Jiwa muda, biasala, banyak main. But please stay waras dan ingat perkara 1 dan 2. Baru tak main-main melampau.

9. JANGAN TAKUT BUAT SILAP. Kalu yang tadi, berani berubah, kali ni, BERANI GAGAL. Your mistakes can be the ultimate lessons that you won't forget in life. Remember, experiences is the best teacher!
Cabar-Mencabar diri.! Jangan takut!


10. GRAB THE CHANCE! You still in first year, or even the first semester, or else...in second or third year. There are so many things to explore through! yet, if you r in the final year, u still got the chance to explore many things but everything must be planned wisely. Remember, grab the chance to learn as much as you can and explore yourself!



Masa ni la aksi cabar-mencabar akan berterusan! Sentiasa mencari dan terus mencari perkara yang menambahkan ilmu di dada, menyerlahkan identiti, menegakkan jati diri, meningkatkan potensi diri dan fight for your rights! Anak muda, jiwa teruje!!! Bak kata K.Nurul (wife ust syaari) dlm talk time STUDENT CARNIVAL '10, "Kekuatan hamasah dari anak muda bergabung dengan kekuatan hujah oleh para intelektual inilah yang menterjemahkan peribadi M.A.H.A.S.I.S.W.A!



In short, Gerakan Anak Muda + Gerakan Intelektual = M.A.H.A.S.I.S.W.A


Teringat pesan Prof Diraja Ungku Aziz (if I'm not mistaken,);"Biar mereka mencabar...asalkan mereka belajar.."


11. WE WILL REACH A BLACK HOLE. Kita akan tetap mengalami rasa DOWN, LETIH, LELAH, PUTUS SEMANGAT, TIADA KEYAKINAN DIRI. Masa ni, kita kena bertenang. Take a short rest. Kita perlu space untuk diri sendiri 'recharge'... hehe

Timbul persoalan. Chargernye? remember principle 1 and 2.

12. PLAN YOUR WORK, PROJECT YOURSELF! Ini penting. pertama, Plan Your Work. Means,kita buat perancangan kerja dengan penuh sistematik, teratur dan berkesan untuk dilaksanakan termasuklah sudah mengkaji dan analisis serta timbal balik keutamaan setiap kerja.

Contoh paling mudah, kita senaraikan suma kerja dan due date, pastu remark dan kelaskan mengikut;
i. segera dan penting
ii. segera tak penting
iii. tak segera penting
iv. tak segera tak penting

Kedua, Project Yourself. Ini pun penting. ini namanya buat projection untuk diri sendiri. 2 bulan, 5 bulan, setahun, 2 tahun , 5 tahun akan datang dll. Porjection macam ni sesuai buat dalam bentuk timeline supaya kita boleh tengok jangka masa dan perkara yang kita nak achieve within that particular time!

(ikutle nak bentuk ank panah ke, roket ke, tangga ke, yang penting, diri sendiri faham dan boleh memberi kesan di jiwa bila kita tengok!)

Ha, baru lah clear kita punya VISION!

13. JANGAN LUPE EXERCISE!!! ni super critical n crucial gak. Why? There are a saying, 'Study without play makes Jack a dull boy!' Huh! So, Amik masa untuk strecthing, strolling dan exercise regularly. tak perlu cari Gym (kalu ada, gune je la..kan?), pagi2 hari cuti, instead of korang gi tido lepas subuh tu, baik basuh muka, gi amik kasut n jogging! hohoho. Apa pun, main ni dan apa2 aktiviti yang bleh keluarkan peluh ni dapat remove the excess toksin dan paling best, release your stress~!

Masa ni lah, if tension je lepas kene marah ngan lecture ke pagi tadi..ke apa ke..petang, gi court, main sungguh-sungguh. Salurkan tekanan anda pada cara yang betul. hohoho.

14. JAGA MAKAN! ni la student...main hentam je. rembat sume. terutama, makanan ringan! tak bagus tau tak sume jajan tu..(korang pun tau!..). abes, knapa makan? membazir duit. plan your food and what do you eat wisely. Atur makan dan jangan lebihkan.

You are what you eat.

Suggestion, if pagi-pagi, amik yang berat spt nasi..(korg perlu byk tenaga for start ur day, nk keja kuliah la ..ape la..), tghari, mkn la ringan sket,..mee ke roti ke. (nanti ade lecture lepas zohor, kalu makan makanan berat, confirm tido!).. Malam, makan makanan berat balik. (elok makan sebelum maghrib..cepat hadam, cepat tido, cepat la bangun...hoho)

Always bring your fluid together! bawa la botol air yang isi air masak @ air mineral... melancarkan peredaran darah, sumber oksigen kedua dan remove your stress in case of emergence.


15. DO PRAY. Kita dah usaha sehabis baik! Kita dah buat sehabis sungguh-sungguh! Kita dah planning yang terbaik! Jadi, kita kena tawakkal pada Allah. Allah nak kasi kita apa. Perancangan Allah mengatasi segala-galanya sahabat. Yang Allah beri baik, baik. Yang Allah beri kecewa pun baik. Semuanya ada hikmah. insyaAllah.

Seluruh pergantungan hanya pada Allah. Masa tu, datangla ribut ke petir ke, kena kick dari U ke (ape sebab ooii????), kawan-kawan pulau ke, selagi mana jalan yang kita pilih Allah redha, InsyaAllah, hati tetap firm je.
"Tetap teguh dikala manusia lain terlempar!"


Itu saje....Fuh...Panjang yang amat! Tak tau la korang baca ke tak. Ikutla. yang penting, sharing is caring!


Ok, sekadar berkongsi kisah suka duka.
Harap bertemu apa yang dicari.
Assalamualaikum.

p/s: Dan...Jangan tinggalkan teman-teman seperjuangan..=)

~Thanks t0 TK~ :-)

Salam mesra, salam sayang
Salam ukhwah, salam perjuangan

MA @ UKM