HUD-HUD

Menjelajah angkasaraya, Menerobos sempadan awan, Meruntuhkan tembok atmosfera -Pemburu-syuhada-

Friday, August 20, 2010

'The Hist0rical Day'

Bismillah walhamdulillah...

Untuk pertama & terutama~ Salam EID Mubarak ilaikum jamii'an. =)
Hmm...agak lama saya membiarkan laman ini terbiar & dalam fasa r0mbakan (masih nak r0mbak lagi k0t layout ni sebab cam tak best jerk). Kepala p0n dah sedikit tumpul memandangkan dah lama jugak tidak diasah. Huhu...

Sebelum bercerita pasal 'The Historical Day', saya nak bercerita dulu mengenai sambutan Ramadhan saya. Saya memasuki Fasa Rahmah dalam keadaan kesihatan yang kurang memberangsangkan dengan 'hadiah' demam panas & kuat di hari kedua (siap termuntah2. Sabar~ kaffarah doza) dan mula merasai 'atm0sfera Ramadhan' di hari ketiga puasa. Jemaah terawih di masjid pula pada hari keempat Ramadhan (agak menyedihkan). Dan sekarang, kita semua bakal memasuki Fasa Maghfirah kan saahabat2. Walau bagaimanapun, Alhamdulillah sebab 'gear' saya dah semakin stabil. =)


Ramadhan kali ini agak berlainan sedikit dengan kehadiran abang ipar. Huhu... kena belajar banyak 'lagi' menyesuaikan diri. (Abang ipar @ Abang Yie baek~anak sulung katakan) Cumanya... beliau berstatus bukan mahram. (Haha... sendiri mahu faham la). Saat makan mesti la paling best. Yang ser0noknya, kami berlapan beradik yang semua p0mpuan dengan tugas masing2. Teringat dial0g2 selepas berbuka puasa:

Mak : "Siapa basuh pinggan?Adik dalam bilik air, sape nak mandi?"
Kakak (Sarah) : "Kak basuh pinggan r..."
Kak Ngah : "Bahagian aku bab masak2 sebelum buka pose, 0kay."
Kak (saya) : "Kak 'amik' baju."
Sek0nyong2... Kak Tie (Izzati) berjalan ke arah bilik air.

Hehe... Ser0nok3. Permuafakatan yang membuah berkat. Sementara dua 0rang her0 dalam rumah kami pula di asrama, berada di rumah pada hujung minggu sahaja iaitu Hakim di SMKA Ladang sementara Abang Mie di Politeknik Dungun. Bab s0lat terawih pula, kurang sambutan memandangkan dua puteri (Izzati & Sarah sedang menjalani Percubaan PMR & SPM). Biasanya... ayah, Abang Yie, 2 her0, saya dan Iffah berjemaah di masjid sementara mak pula lebih selesa di rumah. Hmm... apa lagi ya? Daa habis ceritanya k0t. =) Sambung lein hari pula ya...


Masuk bab 'The Hist0rical Day'. Apa? Sajer buat gempaq sebab bahangnya dah lama berlalu. Huhu... Pesta K0nvokesyen Ke-38. Tak berkesempatan nak update bl0g... tapi, nak tulis jugak~! Ngee...

Malam sebelum k0nvokesyen 'Reuni0n bersama FST d GSM'

Sebenarnya, di kesempatan ni, saya nak ucapkan penghargaan kepada beberapa orang individu yang sangat berjasa dalam 'memaknakan' k0nvokesyen saya. Untuk pertamanya adalah Ee (Shasratul Ameerah @ My Twin Jr.) atas bantuan urusan peminjaman jubah. Jazakallah ya ukhti. Oh ya, andai rindu-rinduan pada saya, carilah dia yer... tilik puas2. Haha... s0ri Ee, jadik bahan cerita laks. Yang keduanya adalah dua 0rang senior Master yang disayangi & sangat banyak budinya... Kak Asiah & Kak R0diah atas bantuan... (tak leh cakapla, rasanya kak2 berdua kureng gemar dipr0mosikan k0t. Huhu...) Pape p0n, budi kalian berdua amat saya hargai, hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian. Syukr0n jiddan ya ukhti fil Islam.

"Ee, tagline kita berdua adalah manis dalam senyuman.
Tapi, takkan sama dengan dua sekawan kat atas ni. Jangan risau la~"

Seterusnya adalah warga 'DS' sahabat2 Karisma atas kebesaran jiwa kalian menerima saya sebagai tamu sementara. Ada sebab tersendiri... & yang penting adalah melepaskan rindu dalam diri. Wallahi~ walaupun wadah perjuangan kita berbeza, kalian semua cukup dekat di hati. Sentuhan ukhwah kalian cukup terkesan walaupun kita bersama hanya untuk seketika cuma. Kecintaan kalian terhadap ilmu, Quran... & hakikatnya amalan membawa Quran (membaca sekali ya...) adalah saya warisi daripada kalian. Beberapa nama yang sempat saya c0retkan, Kak Hajar, Kak Nazihah, Kak R0se, Kak Fit, Leza, Kak Liza, Syiqin & sahabat2 yang lain (maaf, tak semua disenaraikan & maafkan jua diriku sebab kurang bijak dalam menjaga hubungan ukhwah-kelemahan ketara diriku sehingga sekarang-). Sem0ga ukhwah kita kan terus kekal hingga ketemu di syurgaNya. Ameen, ya rabbul 'alameen...

Teman rapat dalam perjuangan akademik di kampus
Anis, Shima, Izzati, Kak Fit, Saya & Qilah (duduk)

Hmm... jua tidak terlepas buat seorang seni0r FST. Hazman Hakimin @ KeyMean Sejuk. Trimas banyak2 atas sambutan Hari Bersejarah saya. 'Satu2nya hadiah sekuntum bunga yang diterima semasa k0nvo'. Haha... Trimas. Terasa sedikit bermakna. Jua, syukr0n jiddan kerana sudi men0long dalam bab pengangkutan yang sangat berkerenah daripada saya sendiri. Asif... Penghargaan jua ditujukan buat adinda tersayang Nasihah Rasyeeqah, sahabat yang dipertemukan semasa Sh0rt Sem. Kehadiran adik amat bermakna. Sesi fotografi yang terakam indah dalam mem0ri kenangan kita bersama. =) Waah... jiwang seh~

Ini BuKaN Cal0n Menantu. Huhu~
Sepertimana yang dipinta...
"KeyMean C0mey"
(Haha...)

Kreatif, cantek kad hasil tangan tue~ Syukr0n jiddan ya ukhti s0ghir.
M0ga2 d0a yang dipanjatkan menjadi kenyataan. Ameen... :)

Nasihah & saya

Jua, buat adinda Nadwa (Juni0r sains Biologi) atas kesudian mengambil gambar untuk akak~ Cantek kan, gambar k0nvokesyen kak. Reuni0n di SMKATJ tau~ Hehe...

Last, but n0t least~ terima kasih yang tidak terhingga buat ayahanda tersayang. Tiada kata yang terucap, mengungkapkan rasa hati yang tersirat...

"Thanks Dad, F0r Being My Great Father!" :)

Panjangnya~ Akhirul qalam, tahniah buat SEMUA GRADUAN UKM Kali Ke-38 & sebelumnya jua. :) Sem0ga k0nvokesyen kalian memberi makna yang tersendiri dalam hidup.

Salam segunung muhibbah, selautan mawaddah
Beriringan buat kalian maghfirah dan rahmah Illahi

Salam EID MUBARAK.
Pecutan untuk masuk Fasa Maghfirah. M0ga ber0leh kejayaan dunia & akhirat.
Ameen ya Rabbul 'Alameen.

12 comments:

junaidiahmad said...

Teruskan menulis! :)

ee said...

akakkkkk..~ terharu sangat.. =,(

terasa ketiadaan akak kat sini..~ maaf tak sempat g konvo akak.. saya tertidur ptg 2.. tak perasan mesej akak.. da malam baru saya baca.. maaf akak...

keymean said...

sikitnyooo...huhu...btw...samo2 huda...kot2 la nt kimi pelu petolongan huda lk leh tlg...aggp la loni rezki kimi tlg huda k...kito sep2 kiut keno saling menolong...hahaha

Huda Afiqah Hashim said...

jun> Syukr0n ya sahabat. :)

ee> xde pape la dik~ bese2 jerk. huhu...xseberapa pun ni. sekadar tanda pghargaan dpd akak.

keymean> 0k rr tuh. :D ya, betul3... geng2 kiut kena saling men0long. (huh~bleh plak camtu. ass0biyah t0l) haha...

Habib AlWafiy said...

hoh! ni kimi mane lak ni hud....?????

minta maaf xdpt dtg..lab dari pagi smpi petang. bakery. really2 mis u.. tq da bising, knp xgitau dia konvo.. hehehe.

Hud, Gather jom. smkatj. umah long.

sweet sgt gamba konvo. cantek amat. tapi hud napok tinggi jer..

p/S: kimi ni calon menantu ayoh? nge nge...nge..

Huda Afiqah Hashim said...

TK> takpe... :) underst0od frenz~
tinggi? h0ho...my m0m t0ld me d same thing when d first time I came h0me after 5 months at UKM. (till n0w)

fakt0r2 yang b0leh dipertimbangkan...
i- semakin kurus. :D
ii- naik turun tangga...
iii- high heel. :B

w0keyh~ gathering. InsyaAllah...d0akan, m0ga dimudahkan. :)

Kimin tuh... Huh~ teman 'sepermainan' la TK. jangan memain, dah berpunya tuh~ naya karang Huda ni. huhu...

Salam EID Mubarak TK. :)

keymean said...

bilo kito nk main guli lg ni huda?buke asobiah la...kito tulon jgk geng2 lain tp geng2 kite lbh lg...x gitu?sapo2 hok saim nga kito otomatik jd geng comel la...lalala

Habib AlWafiy said...

camtu ek... sejok bile ade pertubuhan sep2 kiut nie??? UKM je ke ade? USIM xde pun..(hahaha)

Memang aktiviti sep2 kiut suke men guli ek en.keymean???

Mak Hud pun pikir bende same ngantk gak. hehe. ayak..lame dah tak gi ziarah.. nati balik, INsyaAllah.

keymean said...

tgk musim gk la aktiviti2 geng kiut ni...g sauna pn ade jgk...nk join ke??x pelu ngaji d ukm utk jd geng kiut ni...bedaftar je jd ahli CCC (cool n cute club)...care dftr mudah je...samada byk yuran RM50000 atau kwn je dgn kitorg...hahaha...nk plh yg mane?

Huda Afiqah Hashim said...

TK, huh~~~ jangan dilayan sangat en.keymean tue...makin mnjadi2 pulak dibuatnya. :p

Keymean, dah2~ rrr tuh. karang, tak pasal2 ada yang brkenan nak amik keymean jadik tukang karut plak.

Salam Lailatul Qadr buat semua. :)

keymean said...

eleh...ari tu huda gk suh komen sini wi meriah...kimi lam usha nk meriahkn la ni...hehehe...ok gk jd tukang karut...leh jadikan agenda klb comel kite ni nt...huhu...baiklah...nk stop sini la nt huda amok lok...walaupon huda poteng2 poso gk tp kimi wish je la samat ari rayo...cumo duit rayo jh xleh wi...ahaks...maah zaher baten neh

Huda Afiqah Hashim said...

keymean> huhu...jangan ngajuk. :p
maaf banyak2 ya. Ya~ memang meri0h sungg0h bl0g ni dengan k0men keymean. :)TQ.

M0ga Syamal yang bakal tiba, dirai dengan penuh 'kebanggaan'.