HUD-HUD

Menjelajah angkasaraya, Menerobos sempadan awan, Meruntuhkan tembok atmosfera -Pemburu-syuhada-

Sunday, July 27, 2014

Qalbun Salim

Qalbun Salim...

Kata seorang teman facebook.

Adalah satu kenikmatan apabila dikurniakan qalbu yang bahagia & mampu membahagiakan orang lain juga.
Satu kenikmatan yang sepatutnya disyukuri. 

Ada orang berjuang mahukan qalbu yang sejahtera.

Ujian... kecil @ besar, bukan itu soalnya. Qalbu yang merasa... itu yang utama.

Kembalilah kepada Fitrah.

Salam 'Aidilfitri.
Maaf zahir batin.

Thursday, July 17, 2014

Senyumlah

Hari ni pergi klinik... kurang sihat dah masuk hari keempat.
Sebelumnya, cuma bertahan & makan jugak ubat... dalam keras kepala.
Tu pun, selepas housemates suruh.

*Siyes, degil nak makan ubat. #,#
Berbanyak terima kasih kepada housemates yang prihatin.
Moga Allah ganjarkan pahala atas kebaikan Kak Nani dan Kak Mirah. Ameen.

Bertemankan buku ini, yang dipinjam daripada housemates...



Bukan main cantik lagi, tajuk dengan cover yang matching.
Dibuatnya... tangkap leleh pulak aku dalam klinik kesihatan.

Haih! Sengal...

Badan kurang sihat kot... emosi pun tunggang terbalik.
Doakan moga saya cepat sembuh...
Alhamdulillah, masih berpuasa. :)

Salam Ramadhan al-Mubarak!

Monday, June 23, 2014

Fynn Jamal

Assalamu'alaikum wbt.

Saya deactivate facebook buat masa sekarang.
Patah hati? 
Taklah. Dulu dan sekarang berbeza.
Memujuk rasa, lagipun Ramadhan dah nak dekat.
(T.T entah apa persiapan saya..)

********************************************


Drama Melayu "Kerana Terpaksa Aku Relakan" (yang disiarkan jam 7-8 malam tu), telah memperkenalkan saya pada lagu Tahu nyanyian Fynn Jamal- lagu yang saya ada kongsikan dalam blog ini.

Ohh.. saya bukan peminat drama Melayu. Tapi, housemate yang dua orang suka layan.. saya yang seorang ni pula takkan nak berkera sumbang dalam bilik. Layankan saja... jangan terleka sudah. Drama yang klise, yang bestnya... watak hero yang handsome. Eh?

Ok, saja berintro. Sekarang nak bercerita tentang Fynn Jamal pula. Kenapa berkenan dengan dia pula? 
Sebab lagu-lagunya yang puitis... 

Saya baru berkenalan dengan dia, tak tahu apa yang perlu diperkenalkan... Namun saya kira, video di bawah ini boleh menceritakan secara ringkas tentang siapakah dia, selain seorang penyanyi.


Fynn Jamal on adoption and how Malaysian helped save her baby

Selain tu, saya ada juga menyelongkar blog dia yang kini kelihatannya sudah tidak aktif... mungkin disebabkan medium sosial facebook yang ada. 

Blog Fynn Jamal = ini fynn jamal cakap.

Facebook dia menggunakan nama yang sama juga~

Secara ringkasnya... Fynn Jamal seorang ibu kepada anak angkatnya, Bakti Arjuna Fitri. Dia memperjuangkan nasib para ibu muda yang 'ter'mengandung. 

Memandangkan Fynn Jamal seorang yang puitis malah juga seorang yang 'menongkah arus', tak rugi anda membaca tulisan dalam blog dia. :) Facebook pun sama~
Lirik lagu dia pun best juga~ mungkin melodi tak kena selera dengan semua orang. he.

Ok, sekadar itu sahaja... Terima kasih atas kesudian berkunjung.

Wassalam~

*Merawat hati yang sakit, amat. 

Monday, June 16, 2014

Terapi


Saya minta maaf...
atas posting sebelum ni yang macam 'coklat cadbury'.

Saya tahu, 
saya sendiri tak sanggup baca posting tu,
& saya akan delete juga,
cuma nak melempias, 
menghambur lahar yang terpendam.

Ingatkan dah jadi gunung berapi mati,
rupanya masih mode gunung berapi pendam.
=_=

Memaku dulang, paku serpih
Mengata orang, diri sendiri yang lebih.

Posting yang tak pakai otak,
yang dipakai... nafsu ammarah.

Saya tak tahu nak cakap macam mana...
Tentang posting yang merapu-meraban.
Saya benar-benar memaksudkannya.

Jangan ambil kesempatan,
atas rapuhnya hati perempuan.

*If you don't like me, I'm okay with it.
Then, just throw me away & never come back.

*************************************************

I'm feeling better, better... and better.
InsyaAllah.



Wednesday, June 11, 2014

Tahu


Tahu
Artis : Fynn Jamal

dan kau tanya dalam diam
dengan mata kau biar pejam
bagaimana mampu wujud sunyi
di riuh engkau berdiri

satu persatu hilang ertinya
berdikit dikit menyesak dada
mahu kau lari dan bersembunyi
tapi mana engkau harus pergi

haus tak terpuas lautan
lapar tak terkenyangkan
kau tahu namun tak kau akukan

kau selongkar bumi langit petala
sedang jawabnya lama engkau ada
maka perlu apa engkau bongkar gali
kalau cuma diletak tepi

sayu tak terjelas fikiran
rebah tak tersambukan
kau tahu
namun tak kau akukan

apa kau cari
yang sebetul betulnya
lama mana begini
bertelanjang jiwanya

apa kau nanti
yang sesungguh sunguhnya
malam siang berganti
jawabnya tetap sama

sayu tak terjalas fikiran
rebah tak tersambukan
kau tahu
kau sayu
kau rindu
sama tuhan