HUD-HUD

Menjelajah angkasaraya, Menerobos sempadan awan, Meruntuhkan tembok atmosfera -Pemburu-syuhada-

Monday, April 11, 2016

Saya Kembali

Bismillah wal hamdulillah...

Buat tatapan untuk mereka yang merindukan saya.
(*Sengal~ haha.. )

Barisan tenaga pengajar di SMITI.

*********************************************

Buat mereka yang mengenali saya di media sosial facebook, saya kurang berkongsi kisah peribadi di situ. Kadang, teringin juga. Namun, banyak keadaan menyebabkan ia terbantut. He.. Bagus juga.

Timbul pula keinginan untuk kembali berkarya, berkongsi, mencurah idea di sini. Lebih selesa kiranya berbanding di media facebook yang terdiri daripada golongan pembaca yang terlalu umum (anak murid, sepupu-sepapat, kaum-kerabat, kenalan FB. Muehehe...)

Tidaklah aku 'segan' kalau coretan emosi caca-merba...
& tidaklah pula aku 'silu' kalau tulisan merapu sampai ke langit biru.
:p

Akhirul qalam, buat diriku & juga sahabat pembaca :
Jadilah insan optimis, teruskan melangkah...
Berkelana di bumi Tuhan, dalam mencari redha Illahi.

Salam Ukhwah, Salam Perjuangan.

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa-apa yang pada diri mereka"
Ar-Ra'd: 11.

Monday, December 8, 2014

Halwa Telinga

Bismillah walhamdulillah...

Unbreakable - Tackling Life's Struggles
by : Shaykh Waleed Basyouni



Dengar... ulang,ulang dan terus ulang.
Bersama kesusahan, adanya kesenangan.

Stay calm.
Stay positive.
Keep moving.

*It's okay to cry. :')

Thursday, December 4, 2014

Fighting

Bismillah wal hamdulillah...

Ke hadapan Huda yang 'comey'.

Berusahalah!!!

U can do much, much, much and much more better than where U are now.
Push to the limits!
& Burst your potential!

*Kalau nak nanges... nanges saja.
Yang penting, jalan terusss.


Usaha. Doa. Tawakal.

Wednesday, August 13, 2014

Housemates vs Alien

Bismillah wal hamdulillah...

Ada sebuah animasi bertajuk Monsters vs Aliens. Saya sempat menonton, 5 minit... kebetulan terpasang. hehe. Tak tahu pun apa sinopsis cerita tersebut. Sekadar bermuqaddimah. :)



******************************

Sejak merantau menangguk ilmu... saya berkenalan dengan beberapa orang housemates.

Semasa belajar di ijazah pertama (2007/2010), saya berkenalan dengan 3 orang housemates. 

Tahun pertama bersama Izawati @ Kak Long, coursemate juga ahli usrah Khaulah al-Azwar. Tahun kedua bersama dengan Kak Syifa' dari Fakulti Pengajian Islam dan akhirnya tahun akhir berkongsi bilik dengan kak Yana dari Fakulti Pendidikan. Walau bagaimanapun, hubungan kami tak berjalan dengan baik, kami berpisah bilik selepas setahun bersama. Tapi, hubungan kami tetap berlangsung dengan baik macam biasa... cuma mungkin tak boleh menjadi housemates yang kamceng. :) Kak Yana pula, seorang kakak yang matang. Dia kelihatan tak kisah dengan kehidupan saya, tapi kalau nampak saya bermasalah... dia akan bertanya.

Yang pasti... saya banyak berteman dengan air mata semasa di ijazah pertama. :D sabo je la~


Pantai Marang... nun di sana adalah Pulau Kapas.

Semasa mengikuti pengajian ijazah sarjana (2011/2012), saya berkenalan dengan... 1, 2, 3... 8 orang housemates di rumah sewa, Baitul Ridhwan.

Ain, seusia saya~ lepasan Diploma bekerja sendiri.
Ina, seusia saya~ mengikuti pengajian Master di Fakulti Pengajian Islam.
Kak Asiah~ mengikuti pengajian Master di Fakulti Pengajian Islam.
Kak Hadjar~ mengikuti pengajian Master di Fakulti Kejuruteraan.
Kak Fisha~ pensyarah muda di Fakulti Pengajian Islam.
Kak Intan~ bekas wartawan Harakah yang sekarang menetap di Lahore, Pakistan.
Kak Sabrina~ graduan Master Pendidikan, bekas pegawai di pejabat ADUN Bangi di bawah Dr Shafie Abu Bakar.
Kak A'an~ sedang bekerja dalam bidang Operational Safety and Health, tak silap saya. Tak pun, lebih kurang macam tu.
Sekarang, mereka semua dah berkahwin, kecuali Kak A'an (dan saya). haha. :D

Roommate saya ialah Kak Fisha. Dia merupakan kakak kedua dalam adik-beradik dan seorang yang kakak yang baik, sangat sabar... dan comel. hihi. :) Alhamdulillah, baru selamat melahirkan bayi pada 9.8.2014 hujung minggu lepas.

Boleh dikatakan... saya sedikit bermasalah semasa pengajian Masters [terperangkap dalam cinta alam maya- dek dendam cinta pertama yang kecundang. Gelak guling-guling :p ]. Ahli keluarga banyak mendorong, rakan-rakan seperjuangan dan pensyarah banyak membantu. Dan... housemates yang banyak menegur. Alhamdulillah... atas kurniaan sahabat2 yang baik dan solehah.


Dari kiri- Kak Asiah, Ain, Ina dan Kak Fisha.

Tahun 2014, saya datang lagi bermastautin di Bangi setelah setahun di Terengganu.

Awal tahun ini, saya menumpang sementara di Kolej Keris Mas bersama Kak Nadiah~ teman study group Masters. Seorang kakak yang tegas dan baik hati. Masuk bulan kedua, saya menumpang lagi sementara di rumah sewa sahabat2 se'jemaah' kampus, Baitul Hikmah bersama Nana (Masters Kimia), Nani (bekerja di syarikat guaman), Syai, Azma dan Aisyah (mereka bertiga cikgu di sekolah yang sama). Hanya daripada Allah sebaik-baik ganjaran kebaikan buat kalian~


Di majlis perkahwinan Kak Nadiah.

Dan sekarang, saya dah menetap di rumah sewa sendiri sejak bulan 3 yang lalu bersama dengan dua orang kakak yang cantik dari Dungun Terengganu. Kak Nani sedang mengikuti pengajian akhir Masters dalam Biokimia dan sekarang dah mula bekerja di Institut Penyelidikan Perubatan, KL. Seorang lagi ialah Kak Mirah, sedang mengikuti pengajian di peringkat kedoktoran PhD dalam Statistik. Kedua-duanya merupakan kakak-kakak yang baik dan banyak memberi. Secara ringkasnya... mereka adalah kakak2 yang mementingkan keluarga, disiplin terhadap ilmu, dan komited dalam kerjaya. 

Banding dengan saya... ?
Ufff.

Dan yang terakhir, housemates di rumah. Heh~
Saje nak perkenalkan adik beradik... dah terlanjur letak gambar Raya dalam FB.


Yang paling kiri Iffah Nadhirah~ insyaAllah bakal ustazah. Ameen. Sekarang berada di tingkatan dua di sekolah berasrama.
Sebelah dia Izzati Fatihah~ insyaAllah bakal jururawat. Ameen. (mungkin itu menerangkan kenapa dia lain dari yang lain. Tak pernah jumpa kot jururawat dengan muka kusam & baju ala kadar. haha.)
Sebelah lagi Sarah Adibah~ hmm... bakal cikgu/ pelatih sukan mungkin. Ameen. Pakar dalam menyelesaikan kerja-kerja rumah. Dipanggil 'kakak' oleh seluruh isi rumah.
Paling kanan... hah, yang tu Alien berbeza daripada 3 makhluk Homo sapiens di sebelah. Alien yang bernama Huda Afiqah, masih berstatus freelance di Bandar Baru Bangi.

Alien ni... kurang pandai bersosial. Masakan tidak, sejak zaman sekolah berdamping dengan buku. Pergi kenduri kahwin bawa buku, pergi jalan-jalan berteman buku, sedang berjalan membaca buku- pendek kata hidup dalam dunia sendiri. Disebabkan itu, alien ni kurang matang, kurang pandai berinteraksi dengan masyarakat. Mujurlah Alien ni mesra alam. Boleh la... Namun, banyak lagi perkara yang Alien ni perlu pelajari agar boleh berubah menjadi makhluk Homo sapiens yang normal.


***

Dan... kakak2 dari Dungun itulah yang banyak mengajar Alien ni, secara langsung mahupun tidak. Ada masa suka, ada masa duka... Yang penting, sedia berhadapan dengan apa jua masalah yang bertandang. Serta, positif sentiasa.



Siapa pun yang datang dan pergi dalam hidup kita... selagimana kita bersedia untuk belajar, tak menyerah kalah, dan tegar melangkah, kita semua boleh  berubah menjadi lebih baik, dan mampu menggengam impian yang dicita-citakan kelak. InsyaAllah. Ameen.

Terima kasih atas kesudian menjengah. :)

Salam rindu, Salam sayang.

Sunday, July 27, 2014

Qalbun Salim

Qalbun Salim...

Kata seorang teman facebook.

Adalah satu kenikmatan apabila dikurniakan qalbu yang bahagia & mampu membahagiakan orang lain juga.
Satu kenikmatan yang sepatutnya disyukuri. 

Ada orang berjuang mahukan qalbu yang sejahtera.

Ujian... kecil @ besar, bukan itu soalnya. Qalbu yang merasa... itu yang utama.

Kembalilah kepada Fitrah.

Salam 'Aidilfitri.
Maaf zahir batin.