HUD-HUD

Menjelajah angkasaraya, Menerobos sempadan awan, Meruntuhkan tembok atmosfera -Pemburu-syuhada-

Monday, December 8, 2014

Halwa Telinga

Bismillah walhamdulillah...

Unbreakable - Tackling Life's Struggles
by : Shaykh Waleed Basyouni



Dengar... ulang,ulang dan terus ulang.
Bersama kesusahan, adanya kesenangan.

Stay calm.
Stay positive.
Keep moving.

*It's okay to cry. :')

Thursday, December 4, 2014

Fighting

Bismillah wal hamdulillah...

Ke hadapan Huda yang 'comey'.

Berusahalah!!!

U can do much, much, much and much more better than where U are now.
Push to the limits!
& Burst your potential!

*Kalau nak nanges... nanges saja.
Yang penting, jalan terusss.


Usaha. Doa. Tawakal.

Saturday, November 22, 2014

Program Transformasi Diri

Bismillah wal hamdulillah~

Hai~ lama tak menjenguk blog. 
Apa khabar kalian semua?
Moga sihat sentiasa dan terus bangkit untuk berjaya. ameen~ :)

**************************************


Untuk makluman, bagi mereka yang dah mengenali saya secara peribadi mahupun melalui alam maya~ saya sedang menjalani 'Program Transformasi Diri' sendiri. Hehe.. PTD uolss~ >,< Dalam menjalani PTD ni, saya menggunakan beberapa bahan bantu antaranya buku-buku motivasi, checklist muhasabah diri dan juga Jurnal Inspirasi Diri oleh Prof Dr Muhaya. Also, not to mention other stuff.

Jadi, hari ni saya nak kongsikan sebuah lagu yang tengah hottt sekarang. Hottt la sangat... sebab drama Melayu yang bersiaran waktu Maghrib tu. huhu.. Tercetusnya idea ini hasil perkongsian bersama teman-teman di bengkel pagi tadi. :)

So guys... enjoy~! ;)

Lagu :  Hujung Dunia
Penyanyi : Hanez Suraya

Fikir sebelum bicara
Susah sebelum senang
Jatuh sebelum berjaya
Sedar sebelum terus hanyut

Menyanyi biar dari hati
Berjanji biar pasti

Hingga ke hujung dunia ini
Pasti adanya suka dan duka
Kamu dan aku
Hingga ke hujung dunia ini
Pasti akan menangis ketawa
Bersama-sama

Hingga ke hujung dunia 2x

Aku dan kamu sesuatu
Pantas waktu berlalu
Terimalah seadanya
Tiada apa yang sempurna

Menyanyi biar dari hati
Berjanji biar pasti

Hingga ke hujung dunia ini
Pasti adanya suka dan duka
Kamu dan aku
Hingga ke hujung dunia ini
Pasti akan menangis ketawa
Bersama-sama

Walau apapun yang telah terjadi
Perlu tabah kau hadapi
Segala yang telah kita lalui
Menjadikan kita yang hari ini

Yeah...
Lalalala
Lalalala

Hingga ke hujung dunia ini
Pasti adanya suka dan duka
Kamu dan aku
Hingga ke hujung dunia ini
Pasti adanya suka dan duka
Kamu dan aku
Hingga ke hujung dunia ini
Pasti akan menangis ketawa
Bersama-sama

Hingga ke hujung dunia 5x



Lagu yang riang gumbira~ :)
Stay positive!

Salam Hijrah, Salam Transformasi.

Wednesday, August 13, 2014

Housemates vs Alien

Bismillah wal hamdulillah...

Ada sebuah animasi bertajuk Monsters vs Aliens. Saya sempat menonton, 5 minit... kebetulan terpasang. hehe. Tak tahu pun apa sinopsis cerita tersebut. Sekadar bermuqaddimah. :)



******************************

Sejak merantau menangguk ilmu... saya berkenalan dengan beberapa orang housemates.

Semasa belajar di ijazah pertama (2007/2010), saya berkenalan dengan 3 orang housemates. 

Tahun pertama bersama Izawati @ Kak Long, coursemate juga ahli usrah Khaulah al-Azwar. Tahun kedua bersama dengan Kak Syifa' dari Fakulti Pengajian Islam dan akhirnya tahun akhir berkongsi bilik dengan kak Yana dari Fakulti Pendidikan. Walau bagaimanapun, hubungan kami tak berjalan dengan baik, kami berpisah bilik selepas setahun bersama. Tapi, hubungan kami tetap berlangsung dengan baik macam biasa... cuma mungkin tak boleh menjadi housemates yang kamceng. :) Kak Yana pula, seorang kakak yang matang. Dia kelihatan tak kisah dengan kehidupan saya, tapi kalau nampak saya bermasalah... dia akan bertanya.

Yang pasti... saya banyak berteman dengan air mata semasa di ijazah pertama. :D sabo je la~


Pantai Marang... nun di sana adalah Pulau Kapas.

Semasa mengikuti pengajian ijazah sarjana (2011/2012), saya berkenalan dengan... 1, 2, 3... 8 orang housemates di rumah sewa, Baitul Ridhwan.

Ain, seusia saya~ lepasan Diploma bekerja sendiri.
Ina, seusia saya~ mengikuti pengajian Master di Fakulti Pengajian Islam.
Kak Asiah~ mengikuti pengajian Master di Fakulti Pengajian Islam.
Kak Hadjar~ mengikuti pengajian Master di Fakulti Kejuruteraan.
Kak Fisha~ pensyarah muda di Fakulti Pengajian Islam.
Kak Intan~ bekas wartawan Harakah yang sekarang menetap di Lahore, Pakistan.
Kak Sabrina~ graduan Master Pendidikan, bekas pegawai di pejabat ADUN Bangi di bawah Dr Shafie Abu Bakar.
Kak A'an~ sedang bekerja dalam bidang Operational Safety and Health, tak silap saya. Tak pun, lebih kurang macam tu.
Sekarang, mereka semua dah berkahwin, kecuali Kak A'an (dan saya). haha. :D

Roommate saya ialah Kak Fisha. Dia merupakan kakak kedua dalam adik-beradik dan seorang yang kakak yang baik, sangat sabar... dan comel. hihi. :) Alhamdulillah, baru selamat melahirkan bayi pada 9.8.2014 hujung minggu lepas.

Boleh dikatakan... saya sedikit bermasalah semasa pengajian Masters [terperangkap dalam cinta alam maya- dek dendam cinta pertama yang kecundang. Gelak guling-guling :p ]. Ahli keluarga banyak mendorong, rakan-rakan seperjuangan dan pensyarah banyak membantu. Dan... housemates yang banyak menegur. Alhamdulillah... atas kurniaan sahabat2 yang baik dan solehah.


Dari kiri- Kak Asiah, Ain, Ina dan Kak Fisha.

Tahun 2014, saya datang lagi bermastautin di Bangi setelah setahun di Terengganu.

Awal tahun ini, saya menumpang sementara di Kolej Keris Mas bersama Kak Nadiah~ teman study group Masters. Seorang kakak yang tegas dan baik hati. Masuk bulan kedua, saya menumpang lagi sementara di rumah sewa sahabat2 se'jemaah' kampus, Baitul Hikmah bersama Nana (Masters Kimia), Nani (bekerja di syarikat guaman), Syai, Azma dan Aisyah (mereka bertiga cikgu di sekolah yang sama). Hanya daripada Allah sebaik-baik ganjaran kebaikan buat kalian~


Di majlis perkahwinan Kak Nadiah.

Dan sekarang, saya dah menetap di rumah sewa sendiri sejak bulan 3 yang lalu bersama dengan dua orang kakak yang cantik dari Dungun Terengganu. Kak Nani sedang mengikuti pengajian akhir Masters dalam Biokimia dan sekarang dah mula bekerja di Institut Penyelidikan Perubatan, KL. Seorang lagi ialah Kak Mirah, sedang mengikuti pengajian di peringkat kedoktoran PhD dalam Statistik. Kedua-duanya merupakan kakak-kakak yang baik dan banyak memberi. Secara ringkasnya... mereka adalah kakak2 yang mementingkan keluarga, disiplin terhadap ilmu, dan komited dalam kerjaya. 

Banding dengan saya... ?
Ufff.

Dan yang terakhir, housemates di rumah. Heh~
Saje nak perkenalkan adik beradik... dah terlanjur letak gambar Raya dalam FB.


Yang paling kiri Iffah Nadhirah~ insyaAllah bakal ustazah. Ameen. Sekarang berada di tingkatan dua di sekolah berasrama.
Sebelah dia Izzati Fatihah~ insyaAllah bakal jururawat. Ameen. (mungkin itu menerangkan kenapa dia lain dari yang lain. Tak pernah jumpa kot jururawat dengan muka kusam & baju ala kadar. haha.)
Sebelah lagi Sarah Adibah~ hmm... bakal cikgu/ pelatih sukan mungkin. Ameen. Pakar dalam menyelesaikan kerja-kerja rumah. Dipanggil 'kakak' oleh seluruh isi rumah.
Paling kanan... hah, yang tu Alien berbeza daripada 3 makhluk Homo sapiens di sebelah. Alien yang bernama Huda Afiqah, masih berstatus freelance di Bandar Baru Bangi.

Alien ni... kurang pandai bersosial. Masakan tidak, sejak zaman sekolah berdamping dengan buku. Pergi kenduri kahwin bawa buku, pergi jalan-jalan berteman buku, sedang berjalan membaca buku- pendek kata hidup dalam dunia sendiri. Disebabkan itu, alien ni kurang matang, kurang pandai berinteraksi dengan masyarakat. Mujurlah Alien ni mesra alam. Boleh la... Namun, banyak lagi perkara yang Alien ni perlu pelajari agar boleh berubah menjadi makhluk Homo sapiens yang normal.


***

Dan... kakak2 dari Dungun itulah yang banyak mengajar Alien ni, secara langsung mahupun tidak. Ada masa suka, ada masa duka... Yang penting, sedia berhadapan dengan apa jua masalah yang bertandang. Serta, positif sentiasa.



Siapa pun yang datang dan pergi dalam hidup kita... selagimana kita bersedia untuk belajar, tak menyerah kalah, dan tegar melangkah, kita semua boleh  berubah menjadi lebih baik, dan mampu menggengam impian yang dicita-citakan kelak. InsyaAllah. Ameen.

Terima kasih atas kesudian menjengah. :)

Salam rindu, Salam sayang.

Sunday, July 27, 2014

Qalbun Salim

Qalbun Salim...

Kata seorang teman facebook.

Adalah satu kenikmatan apabila dikurniakan qalbu yang bahagia & mampu membahagiakan orang lain juga.
Satu kenikmatan yang sepatutnya disyukuri. 

Ada orang berjuang mahukan qalbu yang sejahtera.

Ujian... kecil @ besar, bukan itu soalnya. Qalbu yang merasa... itu yang utama.

Kembalilah kepada Fitrah.

Salam 'Aidilfitri.
Maaf zahir batin.