HUD-HUD

Menjelajah angkasaraya, Menerobos sempadan awan, Meruntuhkan tembok atmosfera -Pemburu-syuhada-

Wednesday, August 13, 2014

Housemates vs Alien

Bismillah wal hamdulillah...

Ada sebuah animasi bertajuk Monsters vs Aliens. Saya sempat menonton, 5 minit... kebetulan terpasang. hehe. Tak tahu pun apa sinopsis cerita tersebut. Sekadar bermuqaddimah. :)



******************************

Sejak merantau menangguk ilmu... saya berkenalan dengan beberapa orang housemates.

Semasa belajar di ijazah pertama (2007/2010), saya berkenalan dengan 3 orang housemates. 

Tahun pertama bersama Izawati @ Kak Long, coursemate juga ahli usrah Khaulah al-Azwar. Tahun kedua bersama dengan Kak Syifa' dari Fakulti Pengajian Islam dan akhirnya tahun akhir berkongsi bilik dengan kak Yana dari Fakulti Pendidikan. Walau bagaimanapun, hubungan kami tak berjalan dengan baik, kami berpisah bilik selepas setahun bersama. Tapi, hubungan kami tetap berlangsung dengan baik macam biasa... cuma mungkin tak boleh menjadi housemates yang kamceng. :) Kak Yana pula, seorang kakak yang matang. Dia kelihatan tak kisah dengan kehidupan saya, tapi kalau nampak saya bermasalah... dia akan bertanya.

Yang pasti... saya banyak berteman dengan air mata semasa di ijazah pertama. :D sabo je la~


Pantai Marang... nun di sana adalah Pulau Kapas.

Semasa mengikuti pengajian ijazah sarjana (2011/2012), saya berkenalan dengan... 1, 2, 3... 8 orang housemates di rumah sewa, Baitul Ridhwan.

Ain, seusia saya~ lepasan Diploma bekerja sendiri.
Ina, seusia saya~ mengikuti pengajian Master di Fakulti Pengajian Islam.
Kak Asiah~ mengikuti pengajian Master di Fakulti Pengajian Islam.
Kak Hadjar~ mengikuti pengajian Master di Fakulti Kejuruteraan.
Kak Fisha~ pensyarah muda di Fakulti Pengajian Islam.
Kak Intan~ bekas wartawan Harakah yang sekarang menetap di Lahore, Pakistan.
Kak Sabrina~ graduan Master Pendidikan, bekas pegawai di pejabat ADUN Bangi di bawah Dr Shafie Abu Bakar.
Kak A'an~ sedang bekerja dalam bidang Operational Safety and Health, tak silap saya. Tak pun, lebih kurang macam tu.
Sekarang, mereka semua dah berkahwin, kecuali Kak A'an (dan saya). haha. :D

Roommate saya ialah Kak Fisha. Dia merupakan kakak kedua dalam adik-beradik dan seorang yang kakak yang baik, sangat sabar... dan comel. hihi. :) Alhamdulillah, baru selamat melahirkan bayi pada 9.8.2014 hujung minggu lepas.

Boleh dikatakan... saya sedikit bermasalah semasa pengajian Masters [terperangkap dalam cinta alam maya- dek dendam cinta pertama yang kecundang. Gelak guling-guling :p ]. Ahli keluarga banyak mendorong, rakan-rakan seperjuangan dan pensyarah banyak membantu. Dan... housemates yang banyak menegur. Alhamdulillah... atas kurniaan sahabat2 yang baik dan solehah.


Dari kiri- Kak Asiah, Ain, Ina dan Kak Fisha.

Tahun 2014, saya datang lagi bermastautin di Bangi setelah setahun di Terengganu.

Awal tahun ini, saya menumpang sementara di Kolej Keris Mas bersama Kak Nadiah~ teman study group Masters. Seorang kakak yang tegas dan baik hati. Masuk bulan kedua, saya menumpang lagi sementara di rumah sewa sahabat2 se'jemaah' kampus, Baitul Hikmah bersama Nana (Masters Kimia), Nani (bekerja di syarikat guaman), Syai, Azma dan Aisyah (mereka bertiga cikgu di sekolah yang sama). Hanya daripada Allah sebaik-baik ganjaran kebaikan buat kalian~


Di majlis perkahwinan Kak Nadiah.

Dan sekarang, saya dah menetap di rumah sewa sendiri sejak bulan 3 yang lalu bersama dengan dua orang kakak yang cantik dari Dungun Terengganu. Kak Nani sedang mengikuti pengajian akhir Masters dalam Biokimia dan sekarang dah mula bekerja di Institut Penyelidikan Perubatan, KL. Seorang lagi ialah Kak Mirah, sedang mengikuti pengajian di peringkat kedoktoran PhD dalam Statistik. Kedua-duanya merupakan kakak-kakak yang baik dan banyak memberi. Secara ringkasnya... mereka adalah kakak2 yang mementingkan keluarga, disiplin terhadap ilmu, dan komited dalam kerjaya. 

Banding dengan saya... ?
Ufff.

Dan yang terakhir, housemates di rumah. Heh~
Saje nak perkenalkan adik beradik... dah terlanjur letak gambar Raya dalam FB.


Yang paling kiri Iffah Nadhirah~ insyaAllah bakal ustazah. Ameen. Sekarang berada di tingkatan dua di sekolah berasrama.
Sebelah dia Izzati Fatihah~ insyaAllah bakal jururawat. Ameen. (mungkin itu menerangkan kenapa dia lain dari yang lain. Tak pernah jumpa kot jururawat dengan muka kusam & baju ala kadar. haha.)
Sebelah lagi Sarah Adibah~ hmm... bakal cikgu/ pelatih sukan mungkin. Ameen. Pakar dalam menyelesaikan kerja-kerja rumah. Dipanggil 'kakak' oleh seluruh isi rumah.
Paling kanan... hah, yang tu Alien berbeza daripada 3 makhluk Homo sapiens di sebelah. Alien yang bernama Huda Afiqah, masih berstatus freelance di Bandar Baru Bangi.

Alien ni... kurang pandai bersosial. Masakan tidak, sejak zaman sekolah berdamping dengan buku. Pergi kenduri kahwin bawa buku, pergi jalan-jalan berteman buku, sedang berjalan membaca buku- pendek kata hidup dalam dunia sendiri. Disebabkan itu, alien ni kurang matang, kurang pandai berinteraksi dengan masyarakat. Mujurlah Alien ni mesra alam. Boleh la... Namun, banyak lagi perkara yang Alien ni perlu pelajari agar boleh berubah menjadi makhluk Homo sapiens yang normal.


***

Dan... kakak2 dari Dungun itulah yang banyak mengajar Alien ni, secara langsung mahupun tidak. Ada masa suka, ada masa duka... Yang penting, sedia berhadapan dengan apa jua masalah yang bertandang. Serta, positif sentiasa.



Siapa pun yang datang dan pergi dalam hidup kita... selagimana kita bersedia untuk belajar, tak menyerah kalah, dan tegar melangkah, kita semua boleh  berubah menjadi lebih baik, dan mampu menggengam impian yang dicita-citakan kelak. InsyaAllah. Ameen.

Terima kasih atas kesudian menjengah. :)

Salam rindu, Salam sayang.

Sunday, July 27, 2014

Qalbun Salim

Qalbun Salim...

Kata seorang teman facebook.

Adalah satu kenikmatan apabila dikurniakan qalbu yang bahagia & mampu membahagiakan orang lain juga.
Satu kenikmatan yang sepatutnya disyukuri. 

Ada orang berjuang mahukan qalbu yang sejahtera.

Ujian... kecil @ besar, bukan itu soalnya. Qalbu yang merasa... itu yang utama.

Kembalilah kepada Fitrah.

Salam 'Aidilfitri.
Maaf zahir batin.

Thursday, July 17, 2014

Senyumlah

Hari ni pergi klinik... kurang sihat dah masuk hari keempat.
Sebelumnya, cuma bertahan & makan jugak ubat... dalam keras kepala.
Tu pun, selepas housemates suruh.

*Siyes, degil nak makan ubat. #,#
Berbanyak terima kasih kepada housemates yang prihatin.
Moga Allah ganjarkan pahala atas kebaikan Kak Nani dan Kak Mirah. Ameen.

Bertemankan buku ini, yang dipinjam daripada housemates...



Bukan main cantik lagi, tajuk dengan cover yang matching.
Dibuatnya... tangkap leleh pulak aku dalam klinik kesihatan.

Haih! Sengal...

Badan kurang sihat kot... emosi pun tunggang terbalik.
Doakan moga saya cepat sembuh...
Alhamdulillah, masih berpuasa. :)

Salam Ramadhan al-Mubarak!

Monday, June 23, 2014

Fynn Jamal

Assalamu'alaikum wbt.

Saya deactivate facebook buat masa sekarang.
Patah hati? 
Taklah. Dulu dan sekarang berbeza.
Memujuk rasa, lagipun Ramadhan dah nak dekat.
(T.T entah apa persiapan saya..)

********************************************


Drama Melayu "Kerana Terpaksa Aku Relakan" (yang disiarkan jam 7-8 malam tu), telah memperkenalkan saya pada lagu Tahu nyanyian Fynn Jamal- lagu yang saya ada kongsikan dalam blog ini.

Ohh.. saya bukan peminat drama Melayu. Tapi, housemate yang dua orang suka layan.. saya yang seorang ni pula takkan nak berkera sumbang dalam bilik. Layankan saja... jangan terleka sudah. Drama yang klise, yang bestnya... watak hero yang handsome. Eh?

Ok, saja berintro. Sekarang nak bercerita tentang Fynn Jamal pula. Kenapa berkenan dengan dia pula? 
Sebab lagu-lagunya yang puitis... 

Saya baru berkenalan dengan dia, tak tahu apa yang perlu diperkenalkan... Namun saya kira, video di bawah ini boleh menceritakan secara ringkas tentang siapakah dia, selain seorang penyanyi.


Fynn Jamal on adoption and how Malaysian helped save her baby

Selain tu, saya ada juga menyelongkar blog dia yang kini kelihatannya sudah tidak aktif... mungkin disebabkan medium sosial facebook yang ada. 

Blog Fynn Jamal = ini fynn jamal cakap.

Facebook dia menggunakan nama yang sama juga~

Secara ringkasnya... Fynn Jamal seorang ibu kepada anak angkatnya, Bakti Arjuna Fitri. Dia memperjuangkan nasib para ibu muda yang 'ter'mengandung. 

Memandangkan Fynn Jamal seorang yang puitis malah juga seorang yang 'menongkah arus', tak rugi anda membaca tulisan dalam blog dia. :) Facebook pun sama~
Lirik lagu dia pun best juga~ mungkin melodi tak kena selera dengan semua orang. he.

Ok, sekadar itu sahaja... Terima kasih atas kesudian berkunjung.

Wassalam~

*Merawat hati yang sakit, amat. 

Monday, June 16, 2014

Terapi


Saya minta maaf...
atas posting sebelum ni yang macam 'coklat cadbury'.

Saya tahu, 
saya sendiri tak sanggup baca posting tu,
& saya akan delete juga,
cuma nak melempias, 
menghambur lahar yang terpendam.

Ingatkan dah jadi gunung berapi mati,
rupanya masih mode gunung berapi pendam.
=_=

Memaku dulang, paku serpih
Mengata orang, diri sendiri yang lebih.

Posting yang tak pakai otak,
yang dipakai... nafsu ammarah.

Saya tak tahu nak cakap macam mana...
Tentang posting yang merapu-meraban.
Saya benar-benar memaksudkannya.

Jangan ambil kesempatan,
atas rapuhnya hati perempuan.

*If you don't like me, I'm okay with it.
Then, just throw me away & never come back.

*************************************************

I'm feeling better, better... and better.
InsyaAllah.